Deze speciaal voor de Koninklijke Marechaussee gebouwde kazerne dateert van 1918 en werd op 1 oktober 1920 in gebruik genomen. Daarvoor was de marechaussee gehuisvest in een gehuurd woonhuis aan de Voorstraat 15. De kazerne in Bad Nieuweschans is van het type Woudrichem, een kleine kazerne met een hoog middendeel en twee zijvleugels.

In de eerste decennia woonden in de rechtervleugel de commandant met zijn gezin en in de linker vleugel de plaatsvervangend commandant. Het middelste gedeelte diende als ontvangst- en kantoorruimte met boven de slaapvertrekken van de ongehuwde marechaussees.

Tijdens de tweede wereldoorlog werd de marechaussee van haar paarden beroofd door de bezetter, na 1945 werd er overgestapt op auto’s. Vervolgens is de middelste uitbouw aan de achterzijde in die tijd vergroot tot een dubbele garage. Tegenwoordig is deze in gebruik als woonkeuken anex koffiehoek.

Rond 1970 werden brigades samengevoegd en verhuisden marechausseegezinnen naar aparte woningen. Een groter deel van de benedenverdieping diende vanaf die tijd als ontvangst- en kantoorruimte, de hele eerste verdieping werd in gebruik genomen als kamers voor ongehuwde marechaussees.

De kazerne deed dienst tot 1992 toen de brigade Nieuweschans werd opgeheven. Met het verdrag van Schengen kwam er vrij verkeer van goederen en personen en was de grensbewaking voor een groot deel opgeheven.
Binnen in het gebouw zijn nog sporen aanwezig van het oorspronkelijke gebruik. Zo is er nog een cel voor arrestanten.

Na 1992 is het gebouw een tijdlang kantoor geweest van de EDR, de Eems Dollard Regio, een organisatie voor grensoverschrijdende regionale samenwerking. De EDR is thans in een nieuw gebouw aan de rand van Bad Nieuweschans gevestigd. In de periode hierna, van 2002 tot 2010 was in de kazerne galerie Wiek XX gehuisvest.

In 2002 werd de kazerne Rijksmonument. Het gebouw verkeerde in 2010 door achterstallig onderhoud in slechte staat. In de jaren daarop hebben de nieuwe eigenaren een grondige renovatie uit laten voeren. Zo is het dak vernieuwd en geïsoleerd. Ruimte’s die daarvoor louter als berging dienden konden nu in gebruik worden genomen als woonkeuken/koffiehoek of als atelier. De verouderde verwarmings- en heetwaterinstallatie werd vervangen. Deze werkt nu voor een deel op zonne-energie.

Voor meer informatie over de kazerne toen deze nog in gebruik was door de marechaussee: Marechausseesporen.nl

Sala de exposiciones / ARCHIVO

Van 4 juli t/m 23 augustus 2020
Zomerexpo 2020.

In de Zomerexpo 2020 was werk te zien van Betty Simonides, Marena Seeling en Gerda Kruimer. Het werk…
Meer

Van 14 september t/m 6 oktober 2019
Jan Scheerhoorn.

33 maal een tweeluik van twee identieke, monochrome doeken tegen elkaar geplaatst. Ieder tweeluik vertoont een klein subtiel ..
Meer

Van 17 maart t/m 22 april 2018
100% Plantaardig.

Van de weelderige kleuren en vormen in een Iers getijdenpoeltje tot het kleurenpalet van plantensappen op de Veluwe. De grote..
Meer

Van 17 maart t/m 22 april 2018
100% Plantaardig.
Van 23 november t/m 24 december 2017
Matthijs Hendriks – Gerard Janssen.

Beide kunstenaars streven naar intensiteit en zuiverheid in vorm en betekenis. Hun werk kenmerkt zich dan ook door een zekere soberheid en puurheid. Zowel…
Meer

Van 28 september t/m 5 november 2017
Beppe Kessler – Herbert Nouwens.

Zowel Beppe Kessler als Herbert Nouwenskunnen bogen op een uitgebreid internationaal cv..
Meer

Zomerexpositie 2017

Van 15 juni t/m 10 september 2017
Zomerexpositie 2017 .
In de zomer van 2017 vond in Finsterwolde de kunstmanifestatie Rondom Waalkens plaats. In aansluiting hierop presenteerde LaKaserna in zijn eigen zomerexpositie van 2017 werk van Corrie de Boer, Gjalt Blaauw, Gerda Kruimer, Wilma Vissers en Koos Buist.

Meer

Perspectives on Space

Van 13 april t/m 21 mei 2017
Perspectives on Space .
Expositie met werk van drie internationaal werkende kunstenaars: Henriëtte van ’t Hoog, de Brit Michael Wright en María José Ramírez Ramírez. Ieder voor zich is op geheel eigen wijze bezig met ruimte, perspectief en site-specific werk.

Meer

Wim Biewenga – Anna Rudolf

Van 2 februari t/m 18 maart 2017
Wim Biewenga – Anna Rudolf .
LaKaserna presenteert in haar eerste expositie van 2017 twee kunstenaars die hier …

Meer

Power!

10 november t/m 18 december 2016
De titel Power! verwijst naar de kracht en de volharding waarmee de vijf deelnemende kunstenaars ieder voor zich hun eigen, unieke werk maken….

Meer..

Een Subtiel en Krachtig Proces

22 september t/m 30 oktober 2016
In het kader van de Maand van de Grafiek 2016 presenteert LaKaserna onder de titel Een Subtiel en Krachtig Proces grafisch werk en meer

Meer

Zomer Xpo 2016

14 juli t/m 21 augustus 2016
Zomer XPO 2016
LaKaserna presenteert Zomer Xpo 2016 met tekeningen van Arno Kramer, schilderijen van Bettie van Haaster en ruimtelijk werk van Bernard Divendal.  Arno Kramer, in de NRC

Meer

Hydrography III

19 mei t/m 26 juni 2016.

Hydrography III

LaKaserna presenteert Hydrography III, een internationale groepstentoonstelling van abstracte en/of conceptuele waterverven.

Meer

Fred Pollack

10 maart t/m 17 april 2016.

Recent Werk Fred Pollack

Na een lange periode waarin hij vanwege zijn gezondheid niet heeft kunnen werken is Fred Pollack terug met recent werk. LaKaserna

Meer

The fantastic Expedition of Painting #2

5 november t/m 13 december 2015.
In twee exposities wordt werk getoond van 14 beeldende kunstenaars uit Groningen en Friesland. Verschillende benaderingen van de deelnemende kunstenaars van schilderkunst komen in de tentoonstellingen aan de orde.

Meer

Connection

Van 10 september t/m 18 oktober 2015.
presenteert LaKaserna een selecte groep kunstenaars, vormgevers en architecten die hun werkplek hebben of hebben gehad in Xpositron Amsterdam-Sloterdijk. Veel van hen genieten internationale bekendheid en sommigen …

Meer

Linked Spaces

Van 9 juli t/m 16 augustus 2015
Linked Spaces met Marian Bijlenga, Carina Ellemers en Irene van de Mheen, drie beeldende kunstenaars met ieder voor zich een uniek oeuvre waarin ruimte een belangrijke rol speelt.

Meer

The Fantanstic Expedition of Painting

Van 14 mei t/m 21 juni 2015
Werk van14 beeldende kunstenaars uit Groningen en Friesland zal worden getoond in LaKaserna – een recent opgericht podium voor hedendaagse beeldende kunst in Bad Nieuweschans op de grens van Groningen en Duitsland.

Meer

Lenny Schröder

Van 19 maart t/m 26 april 2015
Meekijken over de schouder van Lenny Schröder
Een keuze voor verstilling en verdieping in het denken over het maken en tonen van haar werk. Haar oeuvre is breed. Zij werkt met verschillende materialen.

Meer

Eric de Nie

Van 19 maart t/m 26 april 2015

Een schitterend overzicht van schilderijen en aquarellen van Eric de Nie van de laatste 20 jaar inclusief het allernieuwste werk.

Meer

Gabriëlle van de Laak

Van 6 november t/m 14 december 2014.

Gabriëlle van de Laak presenteert een intrigerend spel van kleur, vloeiende en rechte lijnen, licht en donker in LaKaserna.

Meer

Wim Biewenga

Van 4 september t/m 12 oktober 2014.
Duidelijke dingen zijn een troost .
“Duidelijke dingen zijn een troost” Pessoa. 
Het is de titel, die Wim Biewenga (‘t Zandt, Gn, 1939) meegeeft aan de tentoonstelling van zijn abstract geometrisch werk in LaKaserna.

Meer

María José Ramírez Ramírez

17 juli t/m 24 augustus 2014.
Sol y Sombra.
Sol y Sombra is een alcoholische drank bestaande uit gelijke delen brandy en anijs geserveerd in een brandyglas. De naam komt van de Spaanse woorden…

Meer

LaKaserna Exhibition Space and Heritage Lodging in Bad Nieuweschans