Een Subtiel en Krachtig Proces/ AFGELOPEN OP 30-10-2016


In het kader van de Maand van de Grafiek 2016 presenteert LaKaserna onder de titel “Een subtiel en krachtig proces” grafisch werk en meer van Olivier Julia, Sandra Kruisbrink, Suzanne Hartmans en Vincent Uilenbroek. Vier kunstenaars, die zowel in Nederland als internationaal actief zijn, tonen met uiteenlopend werk wat betreft thema’s, techniek en uitwerking een verrassend en veelzijdig beeld van wat er op het gebied van de grafische kunst mogelijk is. Voor allevier geldt dat niet alleen in het grafisch werk zelf de grenzen van wat er mogelijk is worden opgezocht, maar dat het onderzoek zich ook als vanzelfsprekend uitbreidt tot andere kunstvormen. Zo legt Sandra Kruisbrink zich naast grafiek toe op tekeningen, maken Olivier Julia en Suzanne Hartmans reliëfs en benaderd Vincent Uilenbroek de zeefdruk op een wijze dat wat er buiten de randen van de print valt bij hem juist een uniek zelfstandig kunstwerk wordt.

Het werk van Olivier Julia (Rodès – Fr, 1952) kenmerkt zich in zijn sobere grafiek en monumentale tekeningen door genuanceerde grijzen en diepe zwarttinten. Zijn panelen, kleuretsen en houtdrukken zijn opgebouwd uit over elkaar aangebrachte lagen. Juist in hun transparantie beïnvloeden ze elkaar en vullen elkaar aan tot steeds verder verzadigde maar altijd warme kleurvlakken. Het is een subtiel spel van open en gesloten, van verticaal en horizontaal, van ‘licht en donker’ en van ruimtelijkheid en ruimte. Olivier Julia woont en werkt in Amsterdam en is als docent verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie

Sandra Kruisbrink (Laren, 1961). In haar werk dienen elementen uit de natuur en het landschap vaak als uitgangspunt. Door te abstraheren en door haar subtiele en minutieuze handschrift ontstaat er een unieke nieuwe werkelijkheid. Sandra Kruisbrink woont en werkt in Amsterdam. Over haar werk is veel gepubliceerd en in 2015 verscheen bij Timmer Art Books haar boek “De Verte Nabij”.

In Suzanne Hartmans (Helmond 1969) jongste werk is een geometrisch vormgegeven blinddruk vaak het uitgangspunt. Ze voegt hier in een verspringend ritme papierfragmenten aan toe waardoor het werk zich steeds op een andere manier laat bekijken. Het resultaat is een spel met de waarneming en een optische illusie. Suzanne Hartmans woont en werkt in Beerta.

Vincent Uilenbroek (Haarlem, 1980) is gegrepen door de zeefdruk. In zijn werk plaatst hij de normaal ondergeschikte sporen, de restvormen uit het zeefdrukproces in een nieuwe context. Een wit vlak suggereert hierbij de afwezigheid van een schilderij die als negatief achter is gebleven in de ruimte.
Zijn werkwijze kan gezien worden als minimalistische abstractie, graffiti, of als proces- en installatiekunst. Vincent Uilenbroek woont en werkt in Haarlem en richtte hier zijn eigen studio “Onvervalst” op waarin hij voor zichzelf en met en voor anderen actief is.