Wim Biewenga - Anna Rudolf/ AFGELOPEN OP 18-03-2017

LaKaserna presenteert in haar eerste expositie van 2017 twee kunstenaars die hier al eens eerder te zien waren: Wim Biewenga had najaar 2014 een indrukwekkende solo-expositie, Anna Rudolf participeerde een jaar later met een vijftal bijzondere foto’s in de groepsexpositie “Connection!”

Van Wim Biewenga wordt zijn meest recente werk getoond. Het is mooi om te zien dat hij hier verrassende nieuwe wegen inslaat. Bovendien worden er naast schilderijen en objecten (constructies in de woorden van Wim) deze keer ook tekeningen van hem gepresenteerd.
De basis van het werk van Wim Biewenga is de geometrische abstractie. Het is bij hem een intuïtief spel van vlakken, lijnen en kleuren. Door de gevoelige en vaak gelaagde verfhuid en het bewust aanwezig laten van imperfecties in het materiaal krijgt het werk een krachtige emotionele lading. In zijn nieuwste werk wordt dit nog eens versterkt doordat er ook in de lijnvoering en vlakafbakening meer mogelijk lijkt.
Wim Biewenga (’t Zand, Groningen 1939) woont en werkt in Havelte. Zijn werk is ondermeer in Museum Belvédère (Heerenveen) en het Mondriaanhuis in Amersfoort geëxposeerd.

De foto’s van Anna Rudolf kenmerken zich door de bijzondere onderwerpkeuze en de wijze waarop het beeld uitgesneden is. Het zijn vaak alledaagse beelden die in het algemeen onopgemerkt blijven maar dankzij Anna een nieuwe vervreemdende werkelijkheid openbaren.
In haar tekeningen zijn het vaak dierfiguren die als uitgangspunt dienen zonder dat duidelijk wordt om welk dier het precies gaat. Het is eerder de gemoedstoestand die raak in beeld gebracht wordt. Ook bij haar is het een spel van lijnen en vlakken, licht en donker die het werk een heel persoonlijke en gevoelige expressie meegeven.
Anna Rudolf (Basel, Zwitserland 1969) woont en werkt in Amsterdam en heeft schitterende tentoonstellingen in Zwitserland, Duitsland en Nederland op haar naam staan.