Eric de Nie/ AFGELOPEN OP 01-03-2015

Eric de Nie

schilderijen, aquarellen

Opening: zaterdag 24 januari om 15.00 uur door Han Steenbruggen, directeur en curator van Museum Belvédère, Heerenveen en auteur van ‘Eric de Nie - Sequenza’

Een schitterend overzicht van schilderijen en aquarellen van Eric de Nie van de laatste 20 jaar inclusief het allernieuwste werk.

Als logisch vervolg op zijn eerdere werk begon Eric de Nie (Leiden, 1944) rond 1993 te experimenteren met het laten uitlopen van verf. In een zorgvuldig geregisseerd proces waarbij het materiaal van de ondergrond, de onderschildering, de kleuren en de dikte van de verf allemaal een rol spelen laat hij de verf vanuit verschillende richtingen over het doek of het papier lopen. Het resultaat, z.g. stroomschilderijen (in het Duits Laufbilder) is een fascinerend spel van lijnen en kleuren. Strak door de evenwijdige lijnen en rasters van de verdunde acrylverf, tegelijkertijd organisch door de wijze waarop de verf zelf bij toeval de dikte en de lengte van de lijnen bepaald. Ieder werk is een nieuw avontuur voor de schilder pur sang Eric de Nie.

Het werk van Eric de Nie is opgenomen in de collecties van alle grote musea in Nederland en ook elders in Europa en Amerika (o.a. Berlijn, Milaan en Miami) is zijn werk regelmatig te zien geweest. Na prachtige presentaties in het Groninger Museum (2007), Museum Belvédère in Heerenveen (2009 en 2011) is er van 22 januari t/m 1 maart 2015 in LaKaserna, Bad Nieuweschans een grote overzichtstentoonstelling van schilderijen en aquarellen uit de periode 1994 t/m heden.