The Fantastic Expedition of Painting / AFGELOPEN OP 13-12-2015
In twee exposities wordt werk getoond van 14 beeldende kunstenaars uit Groningen en Friesland.
Verschillende benaderingen van de deelnemende kunstenaars van schilderkunst komen in de tentoonstellingen aan de orde. Kleur, materiaal, gereduceerde vorm, verfbehandeling, andere wijzen van presenteren en concepten - de meer fundamentele aspecten van schilderkunst - vormen de basis van het werk van de kunstenaars. Ze laten zien dat er in het Noorden interessante, verrassende en fraaie schilderkunst wordt gemaakt.
De indeling van de expositieruimte LaKaserna – een aaneenschakeling van meerdere kleine ruimtes - biedt de mogelijkheid om het werk van kunstenaars op intiemere wijze dan in een grote zaal met elkaar te ‘confronteren’. Het streven is daarbij het geheel meer te laten zijn dan ‘de som der delen’.
Deze expositie en de vorige editie in het voorjaar is samengesteld door Joke Vos en Jacob van der Veen van de Stichting Kunstruimte09 (K09), die tot begin 2013 in de stad Groningen een bij kunstliefhebbers en kunstenaars een inmiddels legendarische eigen ruimte voor fundamentele kunst beheerden.
Net als bij de eerste editie van ‘The Fantastic Expedition of Painting’ zal er ook nu een Artist Talk onder leiding van David Stroband plaatsvinden. In een informele setting zal op een vraag- en antwoordwijze door de deelnemende kunstenaars toelichting worden gegeven op het getoonde werk. De verschillende werkwijzen en benaderingen van de schilderkunst in de expositie komen aan de orde. Zoals bij de eerste Artist Talk dit jaar belooft het ook nu weer een bijzonder interessante bijeenkomst te worden. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.
David Stroband is kunsthistoricus en docent aan de Academie Minerva te Groningen.
Deelnemers:
Harry Markusse (1990)
Jonge kunstenaar. Ogenschijnlijk beredeneerd en rationeel geconstrueerd werk. Dat is schijn: de abstracte patronen en vormen zijn vaak het resultaat van intuitie.
Coen Vunderink (1979)
Schilder pur sang. Creëert abstracte ruimtes op doek met behulp van diverse materialen. Vitrages, lamellen, sjablonen en andere gevonden voorwerpen: alles kan worden gebruikt voor patronen en vormen.
Peter van der Weele (1967)
Fundamentele schilderkunst. Is veel bezig met het doorbreken van de beperktheid van het 2-dimensionele schilderdoek: geknakte, geperforeerde of gebogen schilderijen maken dat een werk er –afhankelijk van de positie van de kijker- er telkens anders uit ziet.
Albert Oost (1968)
Friese kunstenaar. Expressieve schilderijen waarin kleur, materiaal en behandeling ervan centraal staan. Experimenteert regelmatig met diverse materialen, recent met schroot in combinatie met schilderwerk.
Jan Scheerhoorn (1962)
Schilder van licht. Of beter gezegd: het wegschilderen van licht. Laag over laag wordt het licht op een doek weggeschilderd tot een monochroom grijs. In een andere omgeving dan het atelier tonen zich de subtiele grijsnuances en schilderkunstige handelingen.
Fabian Westphal (1982)
Minimalistisch werk. Een duidelijke vorm, een simpele kleurstelling, repetities van vormen of een reeks van mogelijke wiskundige constructies van een basisvorm is de basis van zijn werk. Concreet en helder.
Aimée Terburg (1971)
Procesgebaseerde schilderkunst. Monochrome vlakken waar geometrisch op wordt ingegrepen en subtiele ruimtelijke effecten creeeren, die het schilderij als het ware activeert.
Ook deze expositie is een samenspraak van werk van kunstenaars uit verschillende generaties en met verschillende opvattingen. Een samenspraak die laat zien dat de meer fundamentele schilderkunst een levendig en blijvend aspect vormt van de beeldende kunst.
De 'The fantastic Expedition of Painting #2' is te zien t/m 13 december 2015. Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door: